U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00
Zoek: 

Ontvangst en bewaar tips

Na ontvangst van uw vlees alvorens u het in de koeling of vriezer doet controleer dan of alle verpakkingen nog goed vacuüm zijn. Mocht dit niet zo zijn haal het product dan uit de verpakking en verpak het opnieuw en plaats het direct in de koeling of vriezer.

In vacuüm verpakt vlees vormt zich melkzuur, dit ruikt na het openen van de verpakking, dep het vlees droog en laat het even luchten, na 30 minuten is de vacuüm geur al grotendeels verdwenen. Hoe langer het vlees in een lekke vacuüm verpakking zit zal de geur toenemen en de houdbaarheid afnemen.

Hieronder nog een aantal aandachtspunten en tips:

Vleesproducten zijn smakelijke en waardevolle producten, die pas volledig tot hun recht komen wanneer zij zorgvuldig worden behandeld. Dat geldt niet alleen voor de bereiding. Ook de manier waarop vleesproducten worden bewaard, is van groot belang. Het zijn nu eenmaal producten die aan bederf onderhevig zijn.  Op die manier zult U optimaal kunnen genieten van vlees en vleeswaren.

Omdat de producten aan bederf onderhevig zijn is het belangrijk om binnen 4 uur na ontvangst contact met ons op te nemen wanneer een product niet aan de eisen voldoet.


Van bederf spreken we als bacteriën zich in het vlees snel gaan vermenigvuldigen, of wanneer het beschimmeld raakt. Een dergelijke situatie doet zich voor als vlees te lang bewaard wordt bij een te hoge temperatuur. Bij dit zogenaamde microbiologische bederf zult u duidelijk kunnen zien en ruiken dat het vlees niet meer vers is. Het is dan ook onverstandig het nog te consumeren. Een ander soort bederf is chemisch bederf. Al hebben bacteriën geen vat op het vlees, omdat het bijvoorbeeld in de diepvries ligt, toch kan er wel degelijk door een chemisch proces in het vlees het nodige veranderen. Dit proces duurt over het algemeen wat langer. Vetten kunnen worden afgebroken, waardoor het vlees minder prettig gaat ruiken. Het vlees wordt dan ranzig. Die minder prettige geur geeft al aan dat er iets niet in orde is met het product. Hoe lager echter de temperatuur, hoe minder snel ranzigheid zal optreden. Vlees waar doorheen zout is gemalen kan wel weer sneller ranzig worden.

Temperatuur speelt een belangrijke rol bij het bewaren van vlees. Hoe lager die temperatuur, hoe minder snel bederf zal optreden. Bij verhitting (koken, bakken, braden) verdwijnen de meeste bacteriën uit het vlees. Vlees dat verhit is (gaar) is dan ook meestal langer houdbaar. Het moet dan natuurlijk wel goed verpakt worden, en afhankelijk van de verpakkingsmethode bij de juiste temperatuur bewaard worden. Toch is gaar vlees niet onbeperkt houdbaar. Het is en blijft immers een product met voedingsstoffen waarop bacteriën goed kunnen groeien, en dat daardoor altijd gevaar loopt te kunnen bederven.

In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren. Producten waarin zout verwerkt is (zoals slavinken, hamburgers, verse worst en andere vlug klaar- artikelen) kunnen nog veel sneller ranzig worden en zijn daarom minder lang houdbaar. Als U industrieel bereide en gevroren producten koopt, staat er altijd een duidelijke houdbaarheidstermijn op de verpakking.

Het invriezen van vlees kan het beste zo snel mogelijk gebeuren. Bij langzaam invriezen vormt het vleessap namelijk grote kristallen. Deze tasten de kwaliteit van het vlees aan. Bij het ontdooien gaat er dan veel sap verloren. Het vlees wordt daardoor sneller droog en verliest daarmee ook smaak en voedingsstoffen.